Glada miner i rökeriet.

Förbipasserande bilister kanske inte alltid hinner känna de mäktiga dofterna från Strandis fiskrökeri. Den som stannar under sommarmånaderna märker snart att rökeriet är i gång varje dag från morgon till kväll. Till hösten blir öppet-dagarna färre, men även då är ugnarna rykande varma dagen lång.

-Vi röker enligt efterfrågan under hela dagen för att kunna sälja så färskrökt fisk som möjligt åt våra kunder, berättar Dage Högberg. Han är far till Strandis vd och köpman Anders Högberg och startade rökeriet för omkring 20 år sedan.

Då var det inte lika lätt som idag att hålla en jämn temperatur i ugnarna.

-Förut eldade jag med ved och eftersom jag var ensam så var det svårt att få en jämnhet i värmen, och elden kunde slockna emellan.

-Då hade jag bara några små röklådor, nu har vi ett stort rökeri på ungefär 100 kvadratmeter med kontor och sociala utrymmen. Vi har två ugnar och vi värmer dem nu med pellets för att hålla värmen jämn, förklarar Dage Högberg.

Under somrarna erbjuder rökeriet heltidsarbete åt tre personer. På hösten och under vintrarna klarar Dage jobbet själv.

-På hösten har vi öppet några dagar i veckan och under veckosluten. På vintern, i januari och februari röker vi än så länge bara under veckosluten och på beställning.

På sikt ska rökeriets tjänster utvecklas och öppettiderna tänjas ut även på vintern.

Rökta räkor ny specialitet

Saltad lax innan den åker in i ugnen.

Strandis röker mest sik och lax, ungefär lika mycket av båda. Beroende på fiskarnas fångster blir det även lite abborre och på vintern gös. Under sommarmånaderna röks mellan 500-750 kilogram fisk i veckan.

-Jag köper nästan all fisk från en lokal fiskhandlare för att garantera jämnheten. Under sommartid är det i princip bara vild sik och lax från området mellan Kokkola och Vasa.

-På vintern kommer det mera odlad sik. Räkorna kommer från Norge och laxen är också norsk då när det inte finns inhemsk lax. Den kommer ju relativt bra men bara under den korta tid mellan midsommar och i juli när man får fiska den.

Alpärtor och salt ger rätt smak

Alflis på bottnen av rökugnen.

Typiskt för den traditionella Larsmometoden att röka fisk var att ugnen var öppen.

-Förut använde man röken som ko när man eldade ugnen för att röka fisken. Det kan man inte göra mera, ugnarna är så heta, allt skulle bara börja brinna. Vi eldar med pellets och använder alpärtor på bottnen av ugnen för att få rätt smak.

Att röka med alpärtor som smakgiavre är en del av den lokala traditionen som hängt med.

-Alpärtorna lagar jag själv. Det ska vara rå al och den skärs till små skivor på 6-7 centimeter. När ugnen värmts i en timme lägger vi pärtorna på bottnen.

-Fisken får bara grovt salt och ingenting annat. Tidigare använde man enris också när man eldade, man menade att det blir bättre hållbarhet, men jag vet inte om det stämmer.

Tagged with: