Båten körs ut på fjärden

Upplev vår bastubåd via videolänken nedan:

m/s Gloskär video

Strandis erbjuder trevliga upplevelser både på landbacken och ute på fjärden. Med M/S Gloskär finns möjligheten att få en annorlunda upplevelse med bastubad och mat, mitt ute på fjärden. På fartyget finns både bastu och grillkåta, som har plats för ca 20 personer vardera.

 

M/S Gloskär byggdes under år 2000-2001, och är en underhållsfri farkost byggd på betongpontoner. Fartyget har fått sitt namn efter Gloskärsfjärden, vilket är det vatten som den till 99 % trafikerar. Båten drivs med hjälp av 2 utombordsmotorer, på vardera 25 hästkrafter. Motorerna är något modifierade med längre rigg och större propellrar. Allt som allt väger ekipaget ca 36 ton.

M/S Gloskär har genomgått ett så kallat krängningstest, en slags besiktning som utförs av Trafiksäkerhetsverket. Detta görs för att se hur många personer som båten klarar av att transportera utan problem, även om hårt väder råder. Nu är den besiktad för att klara upp till 30 personer. Skutan brukar köras av en av de tre chaufförerna Mikki, Svante och Anders, som alla tre även har andra roller på Strandis.

 

En upplevelse från tidig vår till sen höst

Bastubad på Gloskär

En tur med M/S Gloskär är perfekt för grupper som kompisgäng, släktträffar och företagsevenemang och liknande. Anders Högberg, vd på Strandis, menar att båtens säsong är lång, det är snarare vilka gäster som bokar som skiftar med årstiderna. På vår och höst är det många företagsevenemang för kunder eller anställda, eller födelsedagsfester. På sommaren dominerar kompisgängen, svensexor, möhippor och släktträffar. Generellt sett är båten uppbokad mycket på helgerna, så det är skäl i att boka långt i förväg, säger Anders.

En härlig kväll på fjärden

Turerna med M/S Gloskär brukar ha följande upplägg: Båten körs ut på fjärden av någon av Strandis chaufförer. Efter ca 30 minuter lägger man till på lämpligt ställe någonstans mitt på fjärden. Därefter lämnar chauffören M/S Gloskär i en mindre båt som man haft på släp. Nu kan gruppen rå sig själva i ca 3 timmar, och det finns gott om tid att bada bastu och äta gott.
Bastun är rund till formen, vilket ger större möjlighet till socialt medverkande mellan alla i gruppen, samtidigt som värmen fördelas jämnare. Glasdörren ger fin utsikt över fjärden. Bastugolvet är delvis öppet nedåt till vattnet, vilket ger att luften blir mycket syrerik, vilket ger en något annorlunda upplevelse än i en vanlig bastu.
Även grillkåtan är rund och dess mitt finns en mutterformad täljstensugn som är specialdesignad av Nunnauuni. Kring den avnjuts god mat som förberetts av restaurangen på Strandis. Efter en god måltid är det dags för hemfärd.

På Gloskär äter man gott.

En perfekt aktivitet för Jonas och hans kompisar

Jonas Harald är en av de som tagit chansen att boka en tur med M/S Gloskär, en tur som han gjorde den 21 juli i år. Jonas tog med sig ett kompisgäng med respektive, de var totalt 10 personer. Kompisgänget har som tradition att träffas årligen för att äta och ha det trevligt, platsen för detta brukar variera. Denna gång föll valet på Strandis bastubåt. Alla i sällskapet har tidigare besökt Strandis, men att åka med M/S Gloskär var en ny upplevelse för samtliga.

- Vi såg det som en bra kombination, både middag och bastubad i en lite annorlunda miljö. Att det den kvällen vi var ute var ganska svalt väder gjorde inte så mycket, värmen fanns ju på plats ändå, säger Jonas Harald. Jag tror inte att dessa turer är så väderberoende egentligen, upplevelsen beror så mycket på sällskapet.

Gloskär tar upp till 30 personer.

-Vi åkte ut med båten, och efter en stund ankrade kaptenen båten mitt på fjärden. Platsen hade han valt med utgångspunkt från vädret. Det var ett lugnt läge, vi var för oss själva, mitt på vattnet. Sen åkte han tillbaka till Strandis i en liten båt, och vi var själva i några timmar då vi badade bastu. Sen kom kaptenen tillbaka med mat; rökt lax, sallad och massa godsaker. Möjligtvis var hela utflykten något kort, jag hade gärna varit ute en timme till, tiden går fort när man har roligt! Det blir garanterat bra stämning, detta blev en positiv upplevelse som vi absolut kan tänka oss att göra om, avslutar Jonas Harald, nöjd gäst på M/S Gloskär.

Tagged with: