Michael Nybäck fastnade på bild första arbetsdagen i Strandis kök.

Strandis restaurangkök har fått förstärkning i kock, hockeyentusiast och ”kapten på Afrodite” Michael Nybäck. Han har sysslat med mat sedan 1980-talet och är känd i trakten som Sibeliuskock. På Strandis började han 1 september. Hans främsta uppgift är att utveckla fiskmenyn och cateringtjänsterna.

Vem är du och varifrån kommer du?

-Jag är född 4 augusti 1964 i Jakobstad och uppvuxen i Monå, samma by som Lars Hulden kommer ifrån. Jag är gift sedan år 1989 och bor nära havet i vackra Särkimo i Maxmo skärgård. Vi har två duktiga pojkar, den ena studerar på Gotland och den andra har just avklarat studenten och ska in i armén.

-Mitt stjärntecken är lejon, och det berättar nog en hel del om mig. Det positiva med oss lejon är ju att vi gillar fester! Vi vill stå i fokus, och bjuder gärna på oss själva. Träffar du mina kompisar kan de nog intyga alla om det!

Vad sysslar du med på fritiden?

-Som yngre följde jag med både fotboll och hockey, nu är hockey den största passionen! År 1995 besökte hockeylejonen min arbetsplats och vi hade jättekul! I år firade vi lejonens världsmästerskap med familjen och kompisarna.

- Jag är också intresserad av skärgårdsliv och båtar. Jag gillar att vara nära vattnet, trots att jag är ett eldtecken…

Hur kom det sig att du blev kock? Berätta om din kockkarriär!

-Jag började jobba som 13-åring inom pälsdjursindustrin eftersom min pappa hade farm och det fanns mycket välbetalt arbete där.

-Genast efter grundskolan studerade jag ändå till kock och inledde min bana på Monäs frys personalkök redan efter första kockåret i skolan. I armén breddade jag också kockkunskaperna bland annat på en köttstyckningskurs, och därefter jobbade jag på båt, hos Jacoblines och Silja Line.

-I slutet av 1980-talet sökte jag jobb hos Jorma Lillbacka som hade representationsställe i Särkimo. När odlingen av lax startade på 1990-talet jobbade jag på Aqua Food. Vi sålde bland annat en hel del fisk åt Jorma Lillbackas utländska gäster som besökte skärgården i Särkimo.

-På olika mässor i Europa samarbetade vi med Honka rakenne, Lapin kulta, finska konsulatet och många andra och serverade finsk mat. Till stormässorna i Milano, Paris eller Hannover kunde vi ha med oss 25 långtradare med grunkor och grejer.

-Under den här tiden startade jag även köket i Powerpark i Härmä. Många stockstugor där har vi haft med på mässorna i Europa och skruvhålen finns fortfarande kvar från barhyllorna och köken…

-År 1994 startade jag ett eget cateringföretag som också bedrev äventyrsturism, snöskotersafari och båtutflykter. Några av de större cateringjobb som vi skötte var bland annat Mika Salos Jaffa joyride och Sibeliusfesterna som det skrevs mycket om i tidningarna på den tiden. Jag kallades ”Sibeliuskocken” i många år efteråt. Vi kunde ha 10 föreställningar med 430 personer per föreställning som åt en trerätters middag till teaterspel vid Tottesunds herrgård. Det var häftigt!

-I början av 2000-talet köpte jag egen restaurang i Maxmo, Nabben. Fem år med egen restaurang gjorde att jag inte orkade med kockyrket och jobbade en kort tid som mäklare på Habita.

-År 2007 fick jag möjlighet att jobba med frysta livsmedel inom Riitan herkku och Härmä food. Jag hade ingen utbildning inom frysteknik och gick tillbaka till att jobba på restaurang år 2009 då Jugend Home hotel öppnade eget kök.

Vad ska du göra på Strandis?

-Jag började på Strandis första september och kommer att jobba mera igen med rökt fisk. Jag har vid flera tillfällen jobbat på Mässkärs naturstation, och då Strandis hörde av sej blev jag intresserad. Stället är ju ypperligt nära vattnet och det har jag alltid gillat. Jag hade tänkt själv kunna bygga på liknande sätt, men det gick inte i Maxmo kommun.

Vad fick dig att bli intresserad av jobbet på Strandis?

-Strandis har nog allt som en restaurang behöver för att lyckas. Jag gjorde några inhopp i köket på våren och kände att personkemin genast fungerade bra. Jag märkte också då att jag gärna vill försöka utveckla Strandis tillsammans med personalen och ägarna.

Vad förväntar du dig av jobbet på Strandis?

-Jag hoppas att vi efter en tid ska ha en bra och fungerande catering och en hel del take away -produkter. För mig innebär jobbet omväxling och nya utmaningar som gör arbetslivet intressant. Jag gillar att umgås med kunder, och fiskförsäljningen med den varma nyrökta fisken ger ju det.

-Vi kanske ses på strandis i höst! Om inte, boka gärna in ett besök i kalendern till nästa sommar.

Micki Nybäck, kapten på Afrodite

Micki Nybäck, kapten på Afrodite

Michael Nybäck
Kock, hockeyentusiast och kapten på Afrodite

Tagged with: