Just nu har Strandis tre kockar Micki, Patrik och Jenny händerna fulla. Lunch- och restaurangarbete varvas med cateringuppdrag och julbeställningar. Jenny Aspnäs, som är junior i teamet, gillar jobbet för att det är omväxlande. Och för att hon får syssla med det hon gillar bäst, att baka.

-Det är skoj att jobba på Strandis just för att man får göra så många olika saker. Med både restaurang, café och butik så blir arbetsuppgifterna väldigt olika varje dag.

-Dessutom är det roligt för att få vara med och utveckla sortimentet. Jag tycker att man ska satsa på lokalmat och småskaligt, det har folk ögonen uppe för idag. Jag hoppas också att vi ska kunna erbjuda färskt bröd och egenbakade bullar till våra kunder så småningom, säger hon.

Salta pajer och små salta bitar

Jenny är utbildad kock och köksmästare (firas 21.11 i år!). Egentligen ville hon bli bagare, men på grund av att hon har keliaki valde hon kocklinjen i stället. Efter studierna jobbade hon först på Stadshotellet och sedan Visa Grande i Jakobstad innan hon började på Strandis för tre år sedan.

På Strandis jobbar hon i ett team med tre kockar, och en inhoppare. Tillsammans med Micki Nybäck, Patrik Vidjeskog och Linnéa Renlund sköter Jenny om både café, restaurang och varierande cateringuppdrag.

När jag ringer upp henne, är hon mitt i att förbereda en cateringbeställning.

-Just nu håller jag på med salta pajer och små salta bitar till ett cocktailparty. Micki har ju huvudansvaret för cateringen men jag hjälper särskilt då det behövs bakverk. Det är väldigt olika typer av catering som skickas iväg härifrån, berättar Jenny.

Färskt bröd och nybakta bullar

Jenny njuter mest av att baka. Trots att hon inte kunde bli bagare på heltid går det bra att varva bakning med annat, och det har också blivit hennes grej på Strandis.

-Jag hoppas att vi ska kunna erbjuda mera bakverk så småningom och jag skulle också vilja sälja färskt bröd i butiken när sortimentet förnyas. Till exempel riktiga bullar skulle jag gärna se i vår vitrin, avslöjar Jenny.

-Färskt bröd funderade vi faktiskt på redan i somras, och provade också baka limpor till butiken. Men sommaren är så hektisk att vi till slut inte hann göra så mycket.

-Jag vill gärna helst baka limpan själv, åtminstone första gången för att få ett riktigt bra recept. Om vi har tid så ska jag prova baka jullimpa till julbeställningarna, och samtidigt sätta limporna till salu i butiken, men vi får se om tiden räcker till, funderar hon.

Lunch- och andra färdiga matportioner

När butikens sortiment förnyas vill Strandis kockar också sälja färdiga matportioner. Det viktiga tycker Jenny är att produkterna ska vara av förstaklassiga råvaror, och att det är småskaligt och lokalproducerat.

-Under Matfesten i Österbotten sålde vi två olika produkter, en baconlindad kyckling och så rökt fisk. Någonting i stil med de här portionerna skulle vi vilja sälja i butiken också, antingen som lunchportioner eller att ta med hem som middag, berättar Jenny.

- Vi har också bollat med tanken att sälja såser till den rökta fisken, tex en gräddfilssås och en majonnäsbaserad chillisås. Men vi har inte ännu skapat ett system för när vi ska göra såserna och hur vi ska få in dem i butiken. Det behövs lite tid för att utveckla system och just nu har vi ganska bråttom med alla julbeställningar.

Tid, råvaror och lite kärlek

På restaurangsidan går det hela tiden åt mera och mera à la carte -rätter, berättar Jenny. Där har kockarna planerat att skala av i pizzamenyn, och skapa flera egenkomponerade versioner.

-De pizzor som vi komponerat själv säljer absolut bäst, så det kan hända att vi så småningom plockar bort den vanliga tropicanan. Jag skulle gärna testa nya ostar, till exempel från den svenska kusten. Västerbottensosten har en fin och speciell smak, berättar Jenny.

Men utvecklingsarbetet får vänta åtminstone till efter jul. För utan tid och ordentliga råvaror är det ingen idé.

-Om man gör något så ska man nog göra det med kärlek, annars blir det inte bra. Man kan inte bara slänga ihop saker, utan det ska göras ordentligt och med ordentliga råvaror, anser Jenny.

 

Tagged with:
 

Comments are closed.