De som besökt Strandis efter årsskiftet har kanske mötts av ett nytt ansikte. I trakten är hon bekant åtminstone för dem som någon gång besökt Lenas Shop. Larsmobon, kantorsutbildad och före-detta småföretagaren Lisbeth Vikström började på Strandis i måndags.

Lisbeth Vikström och motorcykeln

Lisbeth Vikström gillar att köra - helst på motorcykel.

Allt började efter att hon i höst sålde Lenas Shop som hon ägt och drivit tillsammans med Camilla Nynäs i 10 år. Egentligen hade hon tänkt ta det lite lugnt före nästa steg i yrkeslivet. Men:

- Anders var in till Lenas Shop inför jul och handlade. När han stod vid dörren för att gå ut vände han plötsligt om och frågade mig om jag hade något jobb på lut. Inte riktigt, svarade jag, och han bad mig ringa följande dag. På den vägen är jag, skrattar Lisbeth.

På Strandis började hon strax efter nyår, måndagen den 2. januari. Hon hjälper till med att sköta butik, café och restaurang tillsammans med Eva Högberg, Jonna Vesterinen, Marlen Hästbacka och ett antal inhoppare. Efter två dagar av intensiv inkörning har hon en mellandag och försöker smälta allt nytt som hon lärt sig.

- Det är jätteintressant och väldigt annorlunda än mitt tidigare jobb. Just nu snurrar det en massa i huvudet på mig, arbetet på Strandis är ju så mångsidigt med butik, post, café och restaurang och allt. Under de här några dagarna har jag redan jobbat med fyra olika människor och alla lär samma jobb på lite olika sätt vilket är intressant.

Från Pörtom via Föglö till Larsmo

Lisbeth kommer ursprunligen från Pörtom, söder om Vasa. Efter att hon blev klar med sina kantorsstudier vid konservatoriet i Jakobstad flyttade hon till skärgårdskommunen Föglö på Åland där hon inledde sin första kantorstjänst.  Sin blivande make hade hon träffat strax före avslutade studier, men det tog fem år innan de flyttade tillbaka till Österbotten.

- Jag flyttade till Larsmo tillsammans med min man år 1995 när vi började renovera på min mans farfars gamla hus. Jag vikarierade som kantor i Jakobstad, var hemma några år med barnen och fortsatte sen i Pedersöre församling som ordinarie  c-kantor.

Lisbeth och hennes man Mikael har två snart fullvuxna barn: Rebecka är 17 och Kristoffer 15. Maken Mikael kommer från Larsmo och är barndomsgranne till Anders. Idag jobbar han på Svarvars Trävaruhandel i Nykarleby.

Kantor blev småföretagare

Plötsligt en dag spelade slumpen in igen, och hon blev delägare i Lenas Shop.

- Jag kommer ihåg att jag såg säljannonsen i tidningen på morgonen, det var förra ägaren som skulle gå i pension. Samma kväll ringde en väninna till mig och frågade om jag skulle vilja köpa butiken tillsammans med henne. Den 1.september sade jag upp mig från kantorstjänsten och en månad senare var jag delägare!

- Jag hade ingen erfarenhet av företagarskap, men det hade Camilla. Jag gillade särskilt kontakten med människor. Det var också skönt med mindre helgjobb än i kantorsarbetet.

- På Strandis är det tillika kontakten med andra och väldigt olika människor som fascinerar mig. Jag hoppas så klart att jag också ska kunna ha nytta av min arbetserfarenhet från Lenas Shop och produkturvalet som vi hade där.

Musik och motorcyklar

Lisbeths passion för musik får i stället för kantorsjobbet nu utlopp i kammarkören Bel Canto från Jakobstad. Kören har ett trettiotal medlemmar och uppträder både i hemlandet och internationellt. Dessutom kör hon motorcykel!

- Det är en helt egen hobby, min man golfar hellre, skrattar hon. Det var egentligen en dröm redan när jag var ung, men blev inte möjligt ekonomiskt förrän för cirka fyra år sedan.

- Jag åker tillsammans med ett gäng, vi träffas varje måndag under sommarhalvåret och besöker olika föreningar, och stöder deras verksamhet på det sättet.  Vår första körning är på 1.maj och efter det kör vi varje måndag fram till början av september. Ibland kan det vara flera hundra åkare med, berättar Lisbeth.

Vad är det som lockar på landsvägen?

- Frihetskänslan! När jag sätter på hjälmen och åker ut med motorcykeln så lämnar jag alla bekymmer bakom mig – det är jätteskönt – jag är inte heller mera rädd för att köra i dåligt väder!

Tagged with:
 

Comments are closed.