Tarja Högberg

Tarja Högberg håller ordning på pappren i kontoret.

Strandis är inte bara de som syns. I Strandis kontor sitter Tarja Högberg och betalar räkningar, sköter reskontran, räknar löner, beställer varor och håller reda på det mesta. Hon har koll både på Strandis pappersarbete och alla möjliga saker som tappats bort. Hon passar bra i Strandis gäng för att hon har finska som modersmål.

- Jag sköter i huvudsak helt vanliga kontorsarbeten, till exempel betalar jag alla räkningar för både Strandis och Larsmo Taxis del. Jag sköter också försäljningsreskontran och betalar löner för både Strandis och taxin.

- Bokföringen sköts av en skild byrå, men jag förbereder alla papper och listor och skriver ut dem. Bokföringsperioden slutar i september, och då är det alltid lite extra arbete.

- Jag beställer också vissa produkter till butiken, det är chark-produkter. Egentligen hör de inte väl till min arbetsbild men jag började sköta dem någong gång och det är väl alltid så med vissa uppgifter att de blir kvar, skrattar Tarja.

Högberg via giftermål

Tarja är fru till Rune Högberg som är Anders Högbergs farbror. Rune arbetar för både Strandis och Larsmo Taxi. Tarja började på Strandis 2001, när hon och Rune lade ner sin verktygsbutik.

- Jag har trivats jättebra på Strandis, fast det var ju inte så svårt att komma in när jag inte böt till ett helt främmande ställe, Jag kände både stället och alla Högbergs från förut.

- Allt har fungerat riktigt bra fast det har så klart sina sidor att arbeta så nära halva släkten, skrattar Tarja.

Ordning och reda

Tarja har en benägenhet för att hålla ordning, inte bara på chefen.

- Jag får ibland påminna Anders om kvitton, vissa dokument och sådant. Han har oftast jättemycket för sig och han är så kvick i vändningarna att det är bäst att dra i ärmen och be om svar direkt när man behöver dem.

- Jag har varit här så länge att jag börjar ha lite pejling på hur allt går till och var alla saker finns. Kassan har jag inte alls lärt mig, men allt i butiken och kontoret vet jag åtminstone lite om.

- Om någon söker febrilt någonting så brukar de komma till mig och fråga om jag vet var de finns. Det händer kanske inte så ofta, men ibland.

Arbetsplats mellan stad och stuga

Tarja och hennes man Rune bor i Jakobstad, men har en sommarstuga i Larsmo. Arbetsplatsen finns passligt mitt emellan.

- På sommaren bor vi i praktiken ute på stugan. Den ligger vid havsstranden men det är väg ända ut, så vi kommer ut i alla väder. Stuglivet och vår 13-åriga springerspaniel Ville tar all fritid. Också han trivs väldigt bra ute på stugan!

- Vi fick el för några år sedan, men det finns inget bruksvatten, så det måste vi ta med oss. Det är egentligen enda hindret till att stugan skulle vara vinterbonad.

- Fast det är också egentligen helt skönt att flytta in till stan på hösten, till alla bekvämligheter, såsom att få duscha och gå på innetoalett!

Också på finska

Tarja föddes och växte upp i Jakobstad. Hennes föräldrar hade flyttat till staden från Kauhava och Alahärmä och var helt finskspråkig. Tarjas modersmål är likaså finska.

- Jag har varit med Rune så länge att jag klarar vardagligt tal helt bra på svenska. Det är bara om jag behöver tala lite längre utläggningar som jag hellre byter till finska.

Tarja får också andra bonusuppgifter, eftersom hon är finskspråkig.

- De flesta på Strandis har svenska som modersmål. Därför får jag ofta hjälpa Anders med finskspråkiga texter och korrektur. Ibland händer det också att man behöver ringa på finska någonstans och då kan det falla på mig, skrattar Tarja.

Tagged with:
 

Comments are closed.