Stallhagens öl tillverkas med enbart naturliga ingredienser och en långsam process och därför kallar bryggeriet sin öl för slow beer. De som smakat på ölet på Strandis säger att den går ner för snabbt.

Stallhagens öl snart slut på Strandis?

Mikrobryggeri med stil

Stallhagens är ett mikrobryggeri på Åland som startades år 2004 under namnet Ålands bryggeri Ab. Bryggeriet har vuxit med stormsteg och säljer idag öl på både hemma på Åland, i Finland, Sverige och på de åländska rederiernas kryssningsfartyg.

-Nästa vecka tar vi hem 5 nya jästankar, och om det pågående året går såsom hittills så kommer vi att producera 310 000 liter öl i år. Det ska nog gå bra att växa upp till cirka 500 000 liter per år, men ungefär där ska det fixeras, tror jag, annars lider kvaliteten, berättar Pub Stallhagens ägare och drivkraften bakom bryggeriet Christian Ekström.

Ingen konstgjord kolsyra

Hemligheten i Stallhagens öl är att enbart ursprungliga ingredienser, dvs malt, humle, jäst och rent, friskt vatten används i processen. Ingen kolsyra tillsätts i ölet på konstgjord väg och den kolsyra som finns utvecklas naturligt eftersom lagringstiden är lång, upp till fem veckor. Då hinner jästen i ölet bilda kolsyran på egen hand. Samtidigt mognar smaken och ölet blir fylligt.

-Trots att vi växer nu väldigt mycket så kommer vi att fortsätta lagra lika länge för att kunna bibehålla kvaliteten i ölet, understyker Christian Ekström.

Så här beskriver Stallhagens skillnaden till ett industritillverkat öl:

-När man häller upp en öl från Stallhagen i en bägare, ser man hur de små bubblorna formar ett tätt och krämigt skum som bevarar aromerna. Öl med tillsatt kolsyra bildar ett grovkornigt skum som är flyktigt och har en kort livslängd och bevarar därmed inte ölets aromer.

Strandis parti slut snart slut?

Strandis tog in ett specialparti av Stallhagens skördeöl till Matfesten i Österbotten i mitten av september. Ölet säljs förutom på Strandis även på några andra restauranger i regionen, där ljusare och lättare industriöl länge dominerat marknaden.

-Vi märkte att det fanns en efterfrågan på deras öl här i våra knutar och tänkte att vi testar vad våra kunder tycker och hur den säljer, berättar Strandis vd Anders Högberg.

Under Matfesten fick ölet bra respons särskilt av kunder som kände till ölet från förut och visste att smaken är extra fyllig. Under hösten har intresset varierat, berättar Anders Högberg, och tillägger att det är skoj att ha något nytt och intressant att erbjuda. Men snart är det slut:

-Det var ju ett begränsat parti så det räcker nog inte så länge innan det är slut, berättar Anders.

-Det kan bra hända att vi tar in mera Stallhagens till våren, det är ju då som vår ölförsäljning oftast kommit i gång på allvar. Vi vill gärna så klart höra vad kunderna tyckt om ölet och om de önskar få Stallhagens hos oss i fortsättningen också!

Vill du att Strandis ska ta in Stallhagens öl till våren? Skicka en hälsning till Anders på fornamn@strandis.fi.
Läs mera om Stallhagens

Tagged with:
 

Comments are closed.