Sinikka Ahopelto är aktiv vinterbadare, FM-medaljör och silvermedaljör i vinterbads-VM år 2009. I höst börjar hennes sjunde aktiva säsong av simning i kalla vatten. För henne är vinterbad ett sätt att slippa stress och vintervärk.

”När jag efter en tung arbetsdag får koppla av med att bada bastu och simma i kallt vatten, känner jag mig avslappnad och glad efteråt. Stressen försvinner i vattnet,” berättar Sinikka.

”Ursprungligen började jag vintersimma för att det var så många som rekommenderade det, och jag fick en känsla av att det här bara är något jag behöver prova.”

”Det sägs ju att det hjälper mot allt möjligt. Förutom stresslindring hjälper vinterbad mig att hålla värken borta på vintrarna.”

Lekfulla träningar och lättövertalat Lejon

Strandbjörnarna på Strandis träffas tre gånger i veckan och ”leker” att de har träningar.

”Det började av en slump. Jag satt på bastulaven tillsammans med några killar i vårt vinterbadsgäng. De pratade om mästerskapen och om att det behövdes en kvinna med för att de skulle kunna delta i stafetten,” berättar Sinikka.

”Sen tyckte en av killarna, att den här Sinikka, hon är ju hård på att simma. Jag är inte svårövertalad, så jag sa ja. Kanske mitt Lejonhoroskop litet spelade in, jag gillar ju att tävla,” skrattar hon.

Det finns tre olika serier i mästerskapen; kutarna som doppar sig, de som simmar 25 meter utan tid och de som simmar 25 meter på tid.

”Det går ju egentligen inte att träna så långa sträckor i vak, så därför låtsas vi bara. Om jag vill träna tid på riktigt, så går jag till en simhall.”

Comments are closed.